Chocolate shock

Sommaren rusar förbi och jag langar glass dag ut och dag in, har ni vägarna förbi Stockholm så tycker jag ni ska testa våran grymma glass på Taverna Brillo! Nu till receptet jag tänkte dela med mig av…
20130731-185629.jpg

Till tidningen Baka tidigt i våras gjorde jag bland annat denna härliga chokladDRÖM..fyra lager tårta med underbar choklad och lite sälta..nu vill jag dela med mig till er av detta fantastiska recept! Jag tycker att en sån här chokladtårta passar alla tillfällen, och nu till sommaren passar det ypperligt att dekorera med massa härliga bär!

CHOCOLATE SHOCK

Glutenfri browniebotten
1.5 dl farinsocker
2 ägg
100 gr mörk choklad
50 gr smör
1 nypa salt
50 gr pistagenötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält den mörka chokladen tillsammans med smör och salt i en skål under korta intervaller i micron tills de har smält ihop helt. Vispa ihop rumstempererade ägg tillsammans med sockret i vattenbad och värm sakta på tills sockret smälter. Dra av från plattan och vispa upp tills det blivit lätt och luftigt. Vänd ner chokladblandningen och tillsätt pistagenötterna på slutet. Grädda i en springform som är cirka 22 cm i diameter, sätt in i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt svalna.

Mjölkchokladkräm
180 gr mjölkchoklad
95 gr grädde
45 gr smör
Hacka chokladen fint, koka upp grädden och slå över chokladen, rör ner smöret och mixa till en slät tryffel.

Salt karamellmousse
190 gr grädde
113 gr socker
75 gr vatten
63 gr normalsaltat smör
4,5 gr salt
180 gr mjölkchoklad
375 gr grädde

Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills att karamellen fått en gyllenbrun färg. Se till att pensla ner kanterna med vatten och rör inte för mycket då kan sockret kristallisera sig. Häll i den första mängden grädde i två omgångar och låt det koka in. Rör om och tillsätt smör och salt och koka hastigt upp igen. Hacka chokladen och häll karamellen över, rör om tills du får en fin tryffel. Ställ åt sidan och låt svalna helt. När tryffeln är helt sval, vispa grädden löst och vänd ner i tryffeln.

Ganache
100 gr grädde
100 gr mörk choklad
25 gr honung
20 gram smör

För dekoration:
Mjölkchoklad
Rostade och skalade pistagenötter
Flingsalt
Färska hallon

Montering:

Fodra en rund form 22cm i diameter, med plastband och lägg tillbaka browniebotten. Häll sedan chokladkrämen över och låt sätta sig i frysen. Häll sedan moussen över krämen och låt den bli helt fryst innan du förbereder ganachen. När moussen är helt fryst och ganachen är förberedd, stryk på ett tunt lager med ganache på tårtan och spritsa tunna streck med mjölkchoklad på ena sidan, dra sedan bort plastbandet. Låt sedan tårtan stå i kyl för att tina till en bra konsistens, minst 2 timmar. Dekorera slutligen med flingor av salt, hackade pistagenötter och färska hallon precis innan servering.

20130731-181802.jpg

20130731-181858.jpg

En reaktion på ”Chocolate shock

  1. Ping: Moussetårta med choklad och karamell • Creation By Vanessa

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s